Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

1η Απριλίου σήμερα...

Βικιπαίδεια

Καλό μήνα!

  1η  Απριλίου σήμερα... Τέτοια μέρα, το σχολείο μας θα πλημμύριζε από τις φωνές σας, τα γέλια σας, τα αστεία σας πειράγματα και τις προσπάθειές σας να ξεγελάσετε τους δασκάλους σας…
Ανυπομονώ να έρθει η μέρα που θα επιστρέψουμε όλοι στην κανονικότητα …μέχρι τότε εύχομαι να είστε καλά εσείς και η οικογένειά σας. Ας πούμε όμως λίγα λόγια για το έθιμο της πρωταπριλιάς …μέρα που είναι...
Το έθιμο της Πρωταπριλιάς
  Το έθιμο έρχεται από τους αρχαίους Κέλτες, λαό της βορειοδυτικής Ευρώπης, που ήταν ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονταν δύσκολα. Έτσι έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε έθιμο με το πέρασμα του χρόνου.
   Η δεύτερη εκδοχή μας λέει ότι μέχρι το 1564 η Πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η «1η Απριλίου». Τη χρονιά αυτή όμως, ο βασιλιάς Κάρολος ο 9ος, αποφάσισε η Πρωτοχρονιά να γιορτάζεται την 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου και οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν.
   Στην Ελλάδα, σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες περιοχές πιστεύουν, ότι αυτός που ξεγελάει τους άλλους, θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειές του. Μερικοί πάλι θεωρούν ότι το βρόχινο νερό της Πρωταπριλιάς έχει θεραπευτικές ιδιότητες.


Ας ακούσουμε και ένα επίκαιρο τραγούδι...