Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Γυμναστική για παιδιά και γονείς - Ασκήσεις ενδυνάμωσης


Παιδάκια μου, παρακάτω θα δείτε μια σειρά από ασκήσεις που δυναμώνουν όλο το σώμα και μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν μέσα στο σπίτι από μικρούς και μεγάλους.  Είναι ασκήσεις που τις έχουμε κάνει αρκετές φορές στο μάθημα, και οι περισσότεροι τις γνωρίζετε καλά. Παρόλα αυτά σας επισημαίνω ότι πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Γι αυτό είναι καλύτερα να τις κάνετε με παρέα για να βοηθάτε και να διορθώνετε ο ένας τον άλλο, Ξεσηκώστε λοιπόν του μεγάλους του σπιτιού γιατί και αυτοί χρειάζονται άσκηση, βρείτε μια ώρα που σας βολεύει όλους, φορέστε άνετα ρούχα και... πάμε. 

Γενική οδηγία: Για τις ασκήσεις με κίνηση κάντε  10 επαναλήψεις και  διάλειμμα 3 φορές (3 σετ των 10 επαναλήψεων). Για τις ασκήσεις που μένετε ακίνητοι, μετράτε 10'' με ενδιάμεσο  διάλειμμα επί 3 φορές ( 10'' επί 3)

1. Ανεβοκατεβάσματα στα δάχτυλα των ποδιών. Μπορείτε να στηριχτείτε σε ένα σταθερό σημείο.


 2. Αόρατη καρέκλα. Φροντίστε να ακουμπάει όλη η πλάτη στον τοίχο.



3. Κοιλιακοί ¨ροκανίσματα¨.  Ανασηκώστε μόνο το κεφάλι και του ώμους και κάνετε μικρές κινήσεις χωρίς να ανεβοκατεβάζετε το κορμί στο έδαφος. Για μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείτε να βοηθάτε ο ένας τον άλλο, κρατώντας τα πόδια σταθερά στο έδαφος. (Αν κάνεις την άσκηση μόνος ή μόνη, μπορείς να  στηρίξεις τα πόδια κάτω από  ένα βαρύ έπιπλο).


4. Ραχιαίοι. Δεν χρειάζεται να σηκώνουμε το κορμί πολύ ψηλά. Τεντώστε τα άκρα σας μακριά μπρος και πίσω. Κρατήστε ίσιο το κεφάλι. Μετράτε αργά.
5. Σανίδα. Είναι μια εξαιρετική άσκηση που δυναμώνει σχεδόν όλο το κορμί. Εδώ χρειάζεται βοήθεια για να είστε σίγουροι για τη σωστή στάση του σώματος. Η λεκάνη δεν πρέπει να πέφτει προς το έδαφος, ούτε να σηκώνεται ψηλά. Μυστικό: "ρουφήξτε" τον αφαλό προς τα μέσα σαν να θέλετε να τον σπρώξετε προς την πλάτη! Προσοχή: μην κρατάτε την αναπνοή σας. Αναπνέετε φυσιολογικά  σ όλη τη διάρκεια της άσκησης. (10¨ επί 3 φορές.)


6. Το κυνηγόσκυλο! Φαίνεται πολύ εύκολη αλλά δεν είναι και τόσο! Μυστικό: Σηκώνουμε πρώτα το χέρι και μετά το αντίθετο πόδι, τεντώνοντας μακριά μπρος και πίσω. Μη βιάζεστε, μετράτε αργά, αναπνέετε φυσιολογικά.


Καλή επιτυχία! κ. Θέκλα