Δευτέρα 6 Απριλίου 2020


ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ e me
Πατάτε το «είσοδος» και δίνετε το usernameκαι το password που έχετε από το ΠΣΔ. Πρέπει όλοι να κάνετε είσοδο έστω μια φορά ώστε να μπορούν οι δάσκαλοί σας να σας βρουν και να σας προσκαλέσουν να γίνετε μέλη της τάξης τους. Κάθε φορά που θα κάνετε είσοδο θα κοιτάτε στην καμπανίτσα που έχει πάνω δεξιά, για να ελέγχετε αν έχετε ειδοποιήσεις. Δηλαδή αν κάποιος δάσκαλος σας έχει προσκαλέσει στην τάξη του ή αν έχει κάνει ανάρτηση στην τάξη του ή αν σας έχει αναθέσει εργασία  και διάφορα άλλα. Αν σας έχει στείλει κάποιος δάσκαλος πρόσκληση, την κάνετε αποδεχτή για να γίνετε μέλος της τάξης του. Στον τοίχο της κάθε τάξης ο δάσκαλος θα αναρτά σημαντικές οδηγίες για το μάθημά του και θα σας αναθέτει κάποιες αποστολές!! Κάτω από κάθε ανάρτηση, υπάρχει το πεδίο «σχόλιο», όπου μπορείτε να γράψετε κάποια απορία ή οποιοδήποτε σχόλιο θέλετε που αφορά την ανάρτηση. Μην ξεχνάτε ότι και στις ψηφιακές τάξεις, ισχύει ό,τι ισχύει και στις πραγματικές μας τάξεις!!! Άρα θα πρέπει τα σχόλια σας καθώς και οι αναρτήσεις σας να μην είναι προσβλητικές, ειρωνικές ή αγενής.
Θα θέλαμε επίσης να θυμόσαστε πάντα ότι:
*      Οτιδήποτε αναρτάται στο διαδίκτυο, ΜΕΝΕΙ πάντοτε εκεί, ακόμα και αν αργότερα θελήσει κάποιος να το διαγράψει.
*      Για την ασφάλειά μας, δεν αναρτάμε στο διαδίκτυο φωτογραφίες μας ή φίλων μας και φυσικά ούτε και βίντεο.
*      Δεν δίνουμε προσωπικά δεδομένα, όπως τηλέφωνο, διεύθυνση και οτιδήποτε άλλο δεν θα θέλαμε να γνωρίζουν όλοι.
*      Προσπαθούμε πάντα να εργαζόμαστε στο διαδίκτυο με την επίβλεψη των γονέων/κηδεμόνων μας.
*      Και  κάτι τελευταίο….. δεν χρησιμοποιούμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως δικαιολογία για να καθίσουμε πολλή ώρα στον υπολογιστή!!! 
Παρακάτω υπάρχουν κάποιες βασικές οδηγίες για την χρήση της εκπαιδευτικής πλατφόρμας e me….









ΤΟΙΧΟΣ
Ο Τοίχος αποτελεί το βασικό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των μελών της Κυψέλης. Είναι ανοιχτός σε όλα τα μέλη της, δηλαδή κάθε χρήστης που συμμετέχει στην Κυψέλη μπορεί να διαβάσει από τον τοίχο της και να γράψει σ' αυτόν. Για να γράψει ένα μέλος της Κυψέλης στον τοίχο το μήνυμα (ανάρτηση ή σχόλιο) που επιθυμεί καλείται να χρησιμοποιήσει τον διαθέσιμο επεξεργαστή κειμένου ο οποίος παρέχει τις ακόλουθες δυνατότητες:
μορφοποίηση κειμένου (έντονη γραφή, πλάγια, υπογράμμιση, κεφαλίδα, στοίχιση κειμένου)
εισαγωγή συνδέσμου και τίτλου συνδέσμου πατώντας το συνδετήρα
εισαγωγή αντικειμένου e-me content με επιλογή από τη λίστα αντικειμένων που έχει δημιουργήσει ο χρήστης
 εισαγωγή βίντεο (από YouTube και Vimeo - εφόσον τα δικαιώματα του βίντεο το επιτρέπουν) με αντιγραφή και επικόλληση του συνδέσμου (URL) στο κατάλληλο πεδίο πατώντας το «φιλμ»
εισαγωγή εικόνας πατώντας στο εικονίδιο με τα βουναλάκια
εισαγωγή λιστών (αριθμημένων ή μη)
μορφοποίηση κειμένου ως κώδικα
Οι δημόσιες Κυψέλες, ο Υπεύθυνος των οποίων το έχει επιλέξει, μπορούν να έχουν τοίχο ανοιχτό για όλους τους χρήστες της e-me, ακόμα και για αυτούς που δε συμμετέχουν στην Κυψέλη. Οι ιδιωτικές Κυψέλες έχουν κλειστό τοίχο, προσβάσιμο μόνο από τα μέλη τους.
Ο Υπεύθυνος και οι βοηθοί της Κυψέλης είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των αναρτήσεων και των σχολίων του τοίχου της. Εάν κάποιο μέλος της Κυψέλης θεωρήσει ότι έχει δημοσιευτεί κάποια προσβλητική ανάρτηση ή κάποιο προσβλητικό σχόλιο μπορεί να αποστείλει αναφορά, η οποία είναι ορατή στον Υπεύθυνο και τους βοηθούς της Κυψέλης (ειδοποιούνται σχετικά). Η ανάρτηση ή το σχόλιο που θα συγκεντρώσει τρεις αναφορές κρύβεται από τον τοίχο.
Ο Υπεύθυνος και οι βοηθοί της Κυψέλης έχουν ακόμη τη δυνατότητα να "καρφιτσώσουν" στην κορυφή του Τοίχου κάποιες αναρτήσεις που θα επιλέξουν ως "σημαντικές". Κάθε νέα ανάρτηση που "καρφιτσώνεται" παίρνει θέση στην κορυφή του τοίχου. Το "ξεκαρφίτσωμα" μιας ανάρτησης την επαναφέρει στην παλιά της θέση.
Τέλος, κάθε μέλος μπορεί να επεξεργαστεί ή να διαγράψει προσωπικές του αναρτήσεις ή σχόλια.



Εργασίες που μου έχουν ανατεθεί
Επιλέγοντας το εικονίδιο «Μου έχουν ανατεθεί», ο χρήστης μπορεί να δει όλες τις εργασίες που του έχουν ανατεθεί σε Κυψέλες που συμμετέχει. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να προβάλει κάθε εργασία μέσα στην Κυψέλη στην οποία του ανατέθηκε, να δει το διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται η υποβολή απάντησης καθώς και να δει το πότε έδωσε την πιο πρόσφατη απάντηση και έλαβε την πιο πρόσφατη ανατροφοδότηση.
Επιλέγοντας Προβολή μιας εργασίας, οι χρήστες μεταφέρονται σε νέα σελίδα όπου μπορούν να δουν την εργασία και να υποβάλουν απάντηση.
Ο χρήστης μπορεί να υποβάλλει απάντηση σε μία εργασία είτε χρησιμοποιώντας τον ενσωματωμένο επεξεργαστή κειμένου (με δυνατότητα προσθήκης βίντεο, εικόνας, υπερσυνδέσμων κ.ά.) είτε μέσω υποβολής αρχείου από τον υπολογιστή του ή κάποιο άλλο αποθηκευτικό μέσο. Με την υποβολή της απάντησης, ο Υπεύθυνος της Κυψέλης λαμβάνει αυτόματα σχετική ειδοποίηση


Κα Νάνσυ της πληροφορικής